Lombaertskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lombaertskapel

• is aangeduid als beschermd monument Lombaertskapel

Beschrijving

Zogenaamd "Lombaertskapel" ingeplant op het kruispunt met de Spichtestraat en Vijverdamstraat, omgeven door vier Italiaanse populieren. Ruime kapel gewijd aan de Heilige Geest, gesticht in 1725 door de gebroeders A. en V. Lombaert (opschrift onderaan altaar). Heden gecementeerd, witgeschilderd parement met schijnvoegen op grijsgeschilderde plint. Voorpuntgevel met korfboogdeur met diamantkop als sluitsteen, geprofileerde daklijst en oculus. Toegang via drie treden met roodgeschilderde loper.

Interieur met tongewelf, beschilderd houten altaar met opschrift en erboven omlijst schilderij op houten paneel met de "Nederdaling van de Heilige Geest"; flankerende Ionische pilasters en sluitsteen met engelenhoofdje.

• KINDS L. e.a., Acht eeuwen Nokere, s.l., 1996, p. 71.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen