Hoeve met maalderij

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve met erf, dorpswoning en maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk achterin gelegen hoeve vermoedelijk begin 19de eeuw voorzien van nieuw woonhuis aan de straat, uitgebreid met een maalderij, opgericht als korenstoommolen in 1893, in bezit van de kasteelheren. Laatst gekend als maalderij De Baere.

Woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat), in kern uit begin 19de eeuw, aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde straatgevel op grijsgeschilderde ongelijke plint door het dalende straatniveau. Aflijnende hoekblokken en geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters; bewaard houtwerk en luiken. Witgekalkte rechter zijpuntgevel, aansluitende muur en achtergevel op gepikte plint. Links aansluitend eind 19de-eeuws bakstenen maalderijgebouw van vijf traveeën onder doorlopend zadel- en schilddak. Centrale rechthoekige poort geflankeerd door halfronde zoldervensters. Aanpalende muur van vroeger ketelhuis en vrijstaande, heden ingekorte imposante ronde bakstenen schoorsteen op vierkante voet.

Interieur met deels bewaarde infrastructuur op drie niveaus: twee bewaarde maalstoelen, transmissie-as met houten en ijzeren riemschijven, elektrische motor en aandrijving via horizontale riem op verticale as met conische overbrenging.

Met gras begroeid achtererf en parallel gelegen dienstgebouw en oude woning; ijzeren hek aan bakstenen pijlers in zijmuur. Witgekalkte langgestrekte vleugel met verspringende zadeldaken, uit de 18de eeuw. Rechter deel, vroeger woonhuis van drie traveeën met rechthoekige vensters met groengeschilderd houtwerk en roedeverdeling; binnenin bewaarde haard en bakoven. Rechts rechthoekige poort. Linker gedeelte, voormalige schuur en stallen, onder meer met korfboogpoort en rechthoekige deuren; dakkapelletje.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen