Anselmus hoeve en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Anselmus hoeve en kapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hemelveerdegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Anselmus hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, heden buitenverblijf zogenaamd Anselmus hoeve. Bakstenen hoevegebouwen met kunstleien bedaking, recent opgefrist.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën mogelijk nog opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw (zie kunstleien mansardedak met zinken oeils-de-boeuf, houtwerk).

Ten oosten, loodrecht aansluitend lang bedrijfsgebouw (dwarsschuur met stallen), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Deels omsloten voorerf op straathoek gemarkeerd door schuin ingeplante wegkapel. Rechthoekige bakstenen kapel met neogotische inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Voorpuntgevel tussen bekroonde pilasters; fraai ijzeren topkruis. Spitsboogveld van dubbele deur en beide spitsbogige zijvensters onder gesinterde bakstenen booglijsten. Nieuw opgemetst bakstenen altaar met witte plaasteren beeldjes van Heilige Jozef, Jezus en Maria.

Auteurs: Verbeeck, Mieke