Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hemelveerdegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, schuin ingeplant aan hoek van zijweg naar oude pastorie. Neogotisch getinte bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting, onder zadeldak (kunstleien). Voorpuntgevel op schouderstukken met bouwjaar 1914 in gecementeerde aflijning van top. Wellicht gebouwd ter vervanging van de verdwenen barokke Margaretakapel uit 1726, tot in begin 20ste eeuw gelegen naast de vroegere erftoegang van hoeve Putse 10, tegenover westelijke zijweg Putse naar noordzijde kerk; Margaretakapel gebouwd in opdracht van Anna Maximiliana Damman, juffrouw van Hemelveerdegem, dochter van Charles, heer van Hemelveerdegem en van Margaretha; kapel hersteld door D. De Staercke in 1783-84.

Onze-Lieve-Vrouwekapel bewaart boven spitsboogvormige deur een gesculpteerde wapensteen met slechts deels leesbaar jaartal 1726, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de nabije verdwenen Margaretakapel. Spitsbogig venster in beide zijgevels. Bepleisterd en beschilderd gebroken tongewelf. Onze-Lieve-Vrouwebeeld op altaar links geflankeerd door Heilig Theresiabeeld en rechts door Heilig Hartbeeld.

• Informatie verstrekt door G. Van Bockstaele.
  • HEINS A. 1900-1901: Vieux Coins en Flandre, Flandre Orientale, 2e et 3e Livraison, Gent.
  • VAN BOCKSTAELE G. 1998: Hemelveerdegem, de Kerk en het Sint-Jansretabel ca. 1015 tot heden, Lierde, 20.

Auteurs: Verbeeck, Mieke