Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hemelveerdegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve, merendeels gebouwd in tweede helft 19de eeuw ter vervanging en uitbreiding van oudere en kleinere semi-gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte. Toegangspoort met doorrit links opgenomen in stalvleugel aan de straat; deels gekasseide rechthoekige binnenplaats.

Ten noordwesten, achterin gelegen boerenhuis van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën met links aansluitende varkensstallen van twee traveeën onder doorlopend zadeldak, uit derde kwart 19de eeuw. Ruim dubbelhuis waarvan erfgevel (zuidoosten) gekenmerkt door in hardstenen omlijsting gevatte rechthoekige deur, getoogde benedenvensters en ovale liggende bovenvensters. Achtergevel met venstertralies, vier in hardsteen gevatte keldervensters en houten deurlatei.

Drie overwelfde kelders waarvan één huiskelder; buitenkeldertrap in voorgevel naar aardappel- en bietenkelder. Vrij authentiek interieur zowel naar indeling als afwerking. Samengestelde balklaag, bakstenen open haard met geprofileerde houten haardlijst, marmeren tegelvloer in centrale keuken. Vloeren van rode vierkante gebakken tegels in de grote zijkamers en achterkamers. Zogenaamde "beste kamer" voorzien van marmeren schouwmantel en bepleisterde zoldering met stuclijstwerk.

Ten noordoosten, hoge langsschuur met toegangspoort in straatpuntgevel; twee traveeën met koeienstallen naast doorrit in noordtravee.

Zuidoostelijke stalvleugel met brede toegangspoort, oudere koeienstal en gekasseide paardenstal, evenals de overige stallen met grosso modo behouden inrichting.

Ten noorden, op het achtererf, eendelig bakhuis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke