Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, op de wijk Gemeldorp gelegen in de as van Broekstraat tussen Strichtstraat nummer 1 en Elleboogstraat nummer 1. Neogotische bak- en zandstenen kapel gebouwd in 1875 naar ontwerp van Louis Bert-de l'Arbre (Geraardsbergen) ter vervanging van een kleiner vervallen Mariakapelletje. Rechthoekige kapel met smaller en lager koor; steil leien zadeldak met zeskantige dakruiter met lantaarn, weerhaan op kruis van torenspits. Voorpuntgevel met vlechtingen en ijzeren topkruis. Met zandsteen omlijste spitsboogdeur onder luifel; drielobvormig uitgesneden windborden voorzien van geschilderde tekstband "O. L. Vrouw van Lourdes"; ijzeren topkruis. Authentieke deur met ijzerbeslag; beide kleine deurlichten geajoureerd met Mariamonogram. Gekoppelde spitsbooglichten in beuk en koor, in rechter zijgevel in uitspringend puntgeveltje. Steunbeer tegen blinde rechte koorsluiting.

Neogotische interieuraankleding in de tweede helft van de 20ste eeuw verdwenen achter wandbekleding van witgeglazuurde baksteen. Enkel behouden neogotische gekleurde glas-in-loodramen met heiligenfiguur; houten Mariabeeld door Blanchaert doch polychromie van M. Bressers gedecapeerd, eveneens gedecapeerd houten Christusbeeld aan kruis in koor; egaal bruingeschilderde trekbalken en dakgebint.

• Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 13.

Auteurs: Verbeeck, Mieke