Moederklooster van de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Beschrijving

Moederklooster van de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Nieuwe kloosterstichting van 1836 ten behoeve van een in 1832 door de pastoor opgerichte parochiale school (zie pastorie), later zogenaamde "Instituut Sint-Vincent" (heden afgebouwd met uitzondering van lagere school en deels vervangen door MPI). Aanvang bouw klooster in 1836, kloostervleugel toegevoegd in 1839, verder uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw onder meer met kloosterkapel. Van 1889 tot 1899 echter afbraak van het oude klooster en vervanging door nieuwe kloostergebouwen. Door voortdurende aanpassing, uitbreiding en vernieuwing van het klooster en schoolcomplex bleven slechts weinig herkenbare gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw behouden.

Hoofdgebouw van het klooster aan de straat, met twee bouwlagen en acht traveeën onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), uit eind 19de eeuw naar ontwerp van architect A. Vossaert (Oudenaarde). Voorgevel met neotraditionele kenmerken en neogotische elementen. Bak- en natuurstenen lijstgevel geleed door versneden lisenen; deurrisaliet met rechts uitspringend vensterrisaliet van twee traveeën uitlopend in breed getrapt dakvenster. Smalle getoogde venster met kloosterkozijn, vele gekoppeld per twee of samengevoegd tot kruiskozijn of drielichtsvensters. Spitsbogige beeldnis boven deur opgenomen in geprofileerde deuromlijsting. Binnenin vernieuwd, achtergevel in 1974-75 gewijzigd en met nieuw bakstenen parement.

Achterin gelegen kloosterkapel, aanvankelijk korte rechthoekige eenbeukige kapel (1866-1871); kapelinterieur in 1870 gedecoreerd door L.B. Bert de l'Arbre; verlengd in 1898 tot kruisvormige kapel. Sobere neogotische baksteenbouw onder snijdende leien zadeldaken, deels ingebouwd tussen jongere schoolgebouwen (vandaag grotendeels in gebruik als MPI). Puntgevels op schouderstukken en lancetvensters, veelal per twee ingeschreven in spitsbogige spaarvelden met rond venster in boogveld. In het derde kwart van de 20ste eeuw gewijzigde toegangsdeur. Neogotische polychromie overschilderd, alle neogotisch meubilair verwijderd circa 1965-66, vloeren vernieuwd, koorglasramen door nieuwe vervangen gesigneerd B. Vonk. Behouden grisaille glas-in-loodramen en spitsbogige houten overwelving met trekbalken en geschilderde ribben.

• Deftinge, Projectgroep Cultuur Lierde, 1994, p. 28-39.
  • DE L'ARBRE L., Pierres vétustes, tours branlantes, Ronse, 1913, p. 290.