Gemeentehuis van Deftinge

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden jeugdlokaal. Als dominant bakstenen hoekhuis van 1899 behouden bij aan weerszij aanleunende sociale woningbouw gerealiseerd in 1999-2000. Rechthoekig dubbelhuis met symmetrisch karakter met twee verdiepingen en drie traveeën onder schilddak (nok parallel met de straat). Roodgekleurde bakstenen lijstgevels op hardstenen plint met steekboogvormige muuropeningen. Contrasterende platte banden en bogen van geelgekleurde baksteen. Centrale deurtravee in voorgevel verhoogd met getrapt dakvenster; gevelsteen met opschrift "Gemeentehuis/ 1899" boven de voordeur. Houtwerk vensters bij renovatie vervangen door kunststof.

Het kleinschalige woningencomplex, opgericht door de bouwmaatschappij CV Veilig Wonen (Aalst) naar ontwerp van architectenbureau Mas (Oudenaarde) van 1995, vervangt de vroeger aanpalende gemeenteschool met speelplaats aan de Hekkouterstraat en lagere bijgebouwen aan de Kerkstraat. Straatgevels in materiaalkeuze en kleur aansluitend bij het vroeger gemeentehuis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg & Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVII, Gent, 566-567.

Auteurs: Verbeeck, Mieke