Bewaarschool van den Heilige Josef

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Bewaarschool van den Heilige Josef. Aanvankelijk privaat kleuterschooltje op de wijk Gemeldorp, volgens plannen van 1912 opgericht in 1913-1914 naar ontwerp van architect J. Birmant (Ninove). In 1960 door de gemeente verkocht aan de zusters van Sint-Vincentius van Deftinge, afhangend van de vrije basisschool in de Kerkstraat (nummer 25). Klein schoolgebouw met slechts één klaslokaal, achterin op geplaveide speelplaats. Eenvoudige baksteenbouw van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak. Ruime getoogde vensters in voorgevel; versmalde lage voordeur onder hardstenen gevelsteen met oorspronkelijke schoolnaam. Voorheen ommuurde speelplaats bewaart rechts opzij een overdekte speelgalerij met pannen lessenaarsdak op drie ijzeren kolommen, links een bergplaats met aangepaste toilettenrij.

• Lierde, Gemeente-archief, Deftinge, 571.2 50612, 861.2.
  • Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 31.