Gesloten hoeve De Ruyterije

Beschrijving

Reeds in de legger van 1786 zogenaamd "De Ruyterije". Afgelegen hoeve van het gesloten type, gelegen aan het einde van de onverharde straat, een doodlopende zijstraat ten noorden van de Heerweg. Boerenhuis met bedrijfsgebouwen met gewitte gevels op gepikte plint rondom verhard en met gras begroeid erf, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.

Ten westen, boerenhuis met witgeschilderde gevel op gepikte plint onder zadeldak (kunstleien). Nagenoeg rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en met groen geschilderde luiken. Rechthoekige deur in omlijsting van gesinterde baksteen met neuten, oren en kroonlijstje. Uiterst links houten muuranker. Vernieuwde achtergevel.

Interieur. In woonkamer rechts van de voordeur, brede schouw met hermetste bakstenen schouwwangen en houten schouwbalk met bordenrek, en zichtbare moerbalk. In woonkamer links van de voordeur, oude balklaag, rode plavuizen en later aangebrachte neoclassicistische schouwmantel met stucwerk.

Ten oosten, schuur met rechthoekige poort, ten zuiden stallen en ten noorden vernieuwde paardenstallen.

• Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Kornelis-Horebeke, nummer 4.

Auteurs: Lanclus, Kathleen