Stokerij Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stokerij Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Stokerij Hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 18de eeuw voorheen met landelijke stokerij, opgericht door J. Pycke in 1867 en in gebruik tot circa 1900. Ten westen, aan Buikberg gelegen boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen en aflijnende kroonlijst, vermoedelijk van circa 1900. Ten noorden, aan de straat palend bakstenen bedrijfsgebouw met getoogde poorten, één vleugelpoort met jaartal 1801 op naald. Ten zuiden, naast woonhuis, voormalig stokerijgebouw van 1867. Rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (pannen) met vierkante schouw tegen zijgevel. Drie rondboogvensters waarvan twee gedicht.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1518.

Auteurs: Lanclus, Kathleen