Wederopbouwburgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuizen

Beschrijving

Wederopbouwarchitectuur in baksteen met verwerking van witte natuur- en similisteen en gekenmerkt door een meer eigentijdse vormgeving, aanleunend bij de art deco.

Nummer 9 werd vergund in 1923 en door architect L. Bochoms (Brussel) ontworpen met in de bovenbouw een typerend ingediepte brede middentravee, uitgebouwd als een gevelhoge overhoekse erker, met getande lateien op de tweede bouwlaag.

Nummer 29, daterend van 1932, vertoont een symmetrische opstand met brede zijtraveeën: oorspronkelijk op de begane grond respectievelijk ingenomen door een doorrit en woonruimte met twee vensters, die echter in 1968 werd omgevormd tot garage. De trapsgewijs verdiepte inkompartij met luifel en dito bovenliggende venstertravee met typerende vormgeving en verspringende niveaus overeenkomstig de traphal en de omlopende houten gevelbeëindiging vormen onder meer stijltypische kenmerken.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79966 (bouwvergunning 30.07.1923); dossier 92073 (bouwvergunning 25.03.1932) en dossier 120934/6719 (bouwvergunning 29.04.1968).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie