Wederopbouwburgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bondgenotenlaan en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee wederopbouwburgerhuizen

Beschrijving

Twee wederopbouwpanden die respectievelijk ontworpen werden in 1917 door architect A. Stevens en in 1919 door architect C. Goemans: de begane grond oorspronkelijk met woonfunctie, later deels verbouwd of aangepast voor winkelfunctie. Gevelarchitectuur met stijlkarakteristieken ontleend aan de 18de eeuw.

Nummer 18: met bak- en natuurstenen bovenbouw, gemarkeerd door een brede korfboognis met bow window en drielicht en een typerende detaillering in de borstwering en het balkonhekken; de klassieke gevelbeëindiging wordt onderbroken door een halsvormig uitgewerkt dakvenster. Nummer 20: met bovenbouw volledig bezet met natuursteen en geleed door cordons, drielichten gemarkeerd door balusterbalkon en -leuning op de bovenste bouwlaag en in vorm van een bow window in de als risaliet uitgewerkte linkse gevelpartij die eindigt in een halsvormige topconstructie met tweelicht.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie