Eclectisch hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis

Beschrijving

Vrij markant hoekpand met de Vital Decosterstraat, opgetrokken als privé-woning naar ontwerp van architect G. Decock en gedateerd 1919 in een cartouche. Historiserende wederopbouwarchitectuur die drie bouwlagen en vijf traveeën onder een mansardedak en een lagere uiterste travee onder plat dak omvat. De hoekpartij werd torenvormig uitgebouwd onder een koepeldak met spitsbekroning en aan de Jan Stasstraat domineert een klimmende ordonnantie (traphal). In opstand getuigt het pand van een gemengde barok en klassiek geïnspireerde vormgeving, met karakteristieke verwerking van contrastrijke materialen, meer geprononceerd in de Vital Decosterstraat en de afgeronde hoekpartij: rode baksteen in combinatie met arduin voor de sokkelvormende onderbouw en witte natuursteen voor onder meer het lijstwerk en de decoratieve elementen. Opvallend horizontale en verticale articulatie door muurbanden, kordons, een hogere hoekpartij en pilasterbegrenzing van de uiterste traveeën. Verder gevarieerde venster- en deurvormen en omlijstingen: rechthoekige en arcadevormige rondbogige drielichten en korfbogige vensters onder een booglijst, op de begane grond Venetiaans geïnspireerd in de brede eerste travee en de deur met nog behouden ijzerwerk in een rijke rondboogomlijsting met festoensleutel en cartouche met initialen VS. Houten kroonlijsten en oeils-de-boeuf en behouden glas in loodvensters in de tweede travee aan Jan Stasstraat. Aanpalende tuintje heden gekasseid en deels ingenomen door winkelruimte, en van de straat afgesloten door een bakstenen en arduinen muurpartij met pilasters en hekwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78634 (bouwvergunning 24.07.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie