Monument Edouard Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument Edouard Remy

Beschrijving

Opgericht ten westen binnen de pleinzone, als eerbetoon aan deze belangrijke 19de-eeuwse Leuvense politicus en industrieel - oprichter van het bekende rijst- en stijfselfabriek te Wijgmaal -, sociale weldoener, mecenas en stichter van diverse filantropische instellingen.

Het monument werd ontworpen door architect Victor Horta (1861-1947), spilfiguur van de Belgische art nouveau; het beeldhouwwerk staat op naam van de bekende Brusselse beeldhouwer Pieter Braecke (1858-1938), bevriend met Horta. Het werd uitgevoerd in blauwe hardsteen, graniet en brons: getrapte aanzet met breed basement en hoog sokkelelement waarop gebeeldhouwde buste en opschrift "Edouard Remy - 1813-1896". Aan weerszijden een sociale evocatie met allegorische vrouwen-, mannen- en kinderfiguren, die van links naar rechts volgende opschriften uitbeelden: "Bouchée de pain - Ouvriers sans travail - Hospice des incurables - Asile de nuit - Crèche - Oeuvres Scolaires". Rondom een deels beboomd plantsoen dat is afgezet door een arduinen boord met verfijnd gietijzeren hekwerk.

• REMS M., De Leuvense standbeelden, in Arca Lovaniensis, Jaarboek 1981, p. 34.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. 2. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensevest, Leuven, 1986, figuur 51c.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie