Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bieststraat. Voormalige hoeve met semigesloten aanleg rondom vierhoekige binnenplaats. Bakstenen hoevegebouwen wellicht overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw, boerenwoning echter deels teruggaand op oudere kern; bedrijfsgebouwen deels in puin. Doorrit van vroegere toegangspoort in rest van zuidwestelijk bedrijfsgebouw aan Bieststraat.

Ten noordwesten, ruggelings aan de straat palende boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Recent gesloopte kleine rechtse aanbouw vertoonde jaartal 1911 op balk. Verankerde bakstenen erfgevel op hoge gecementeerde plint met schijnvoegen. Getraliede getoogde vensters met naar oud model vernieuwd houtwerk. Halfronde zoldervensters waarvan twee blinde, onder daklijst op brede samengestelde tandlijst. Erfgeveldeur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst. Straatgevel voorheen met gewitte gevelcementering, grijsgeschilderde plint, hoekbanden en omlijstingen, bij aan de gang zijnde renovatie gedecapeerd; achterdeur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren, bewaart herstelde paneeldeur.

Vierdelige overwelfde huiskelder op noordoosthoek, rest van oude kern; bakstenen keldervloer en dito -trap onder steile zoldertrap. Woonkamer met samengestelde balklaag heden bekleed, tochtportaal achter erfgeveldeur, haard van gesinterde baksteen met haardbalk op afgeronde houten console; zwarte vierkante natuurstenen vloertegels; ingemaakte deels beglaasde wandkast. Authentieke binnendeuren. "Beste kamer" met bepleisterde zoldering, cementtegelvloer en neoclassicistische marmeren schouwmantel. Achterkamer met kamerhoge ingebouwde kasten.

Zijdelings op straathoek en onder doorlopend dak: bij boerenwoning aanleunende travee met gerestaureerde bakoven. Ruitvormig zijvenster aan Bieststraat. Behouden haardbalk en ovenmond met ijzeren deur; bij herstelling toegevoegde schouwwang en vernieuwde ovenkap.

Ten zuidoosten, lage en lange stalvleugel onder pannen zadeldak.

Ten noordoosten, gevelresten van de vroegere dwarsschuur.