Wegkapelletje met twee lindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje met twee lindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Beschrijving

Wegkapelletje aan viersprong bij de gemeentegrens met Elst, schuin ingeplant tussen twee sterk markerende linden op straathoek en lager gelegen dan het huidig straatniveau. Horend bij de schuin tegenover liggende hoeve Lepelstraat nummer 70. Gecementeerd rechthoekig kapelletje met pannen zadeldak tussen aandaken, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, mogelijk aangepast in de loop van de 19de eeuw; 20ste-eeuwse bekleding buiten en binnen. Lage korfboogdeur onder opschrift in kleefletters: "H. Antonius Bid Voor Ons". Gepolychromeerd plaasteren Sint-Antoniusbeeld met varken op altaar.

Kapelbomen

Het kruispunt van de Lepelstraat en Dorrebeekstraat wordt beschaduwd door twee opgaande linden. Naar aloude traditie zijn lindes geplant bij de wegkapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering (2015) hadden de bomen respectabele stamomtrekken. Eén van de twee lindes laat zicht opvallen door de aanwezigheid van opslag aan de stambasis, de andere doet dit niet.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena; Van der Linden, Geert