Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Marijke. Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, opgericht aan hoek voetweg Marijke door de familie Van Nieuwenhove, vroegere eigenaars van de ernaast gelegen hoeve. Rechthoekige bakstenen kapel met afgeronde achterhoeken, onder pannen zadeldak. Bouwjaar 1876 en letters S M (voor Sancta Maria) in bovenlicht van de kapeldeur. Gewitte voorpuntgevel met spitsboogdeur tussen verhoogde pilasters met dekplaat. Beraapte linker zijgevel. Gerotste binnenwanden en gewelf met imitatiestalagtieten, geleed door blauwgeschilderde bepleisterde banden met dito cirkels. Tegelvloer met polychrome motieven. Gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in imitatiegrot en twee kleine geknielde engelenbeeldjes op het altaar. Gepolychromeerd piëtabeeld in beglaasde uitsparing van het altaarfront.

Interieur

Gepolychromeerd plaasteren Sint-Bernadettebeeldje op hoge houten sokkel. Meerdere kleine beeldjes op wandsokkel waaronder Heilige Antonius met varken, Heilige Antonius met kindje Jezus, Heilige Rita. Hoge houten offerblok met relikwie van Onze-Lieve-Vrouw in relikwiehouder op kussen. Vier fraaie bidstoelen.

• VAN DER LINDEN R., De kapel van O. L. Vrouw te Michelbeke, in Mariaal tijdschrift voor Lourdes en onze Vlaamse Maria Heiligdommen, XXVI,1, 1955, p. 22.
  • Werkgroep Open Monumentendag, "Kasteel van Lilare" en omgeving, Brakel, 1994.