Pastorie van de Sint-Lambertusparochie met tuin

Beschrijving

Voormalige pastorie met omgevende tuin. Reeds ingekorte, diepe achtertuin voorheen met toegangspad vanaf de Hollebeekstraat ter hoogte van de kerk. Tuinmuur en toegangspoort aan Matrouwstraat verdwenen bij straatverbredingswerken in 1958.

Aanvankelijk een pastorie van één bouwlaag en acht traveeën opgericht in 1762. Volgens bewaarde plannen van 1886 door architect Alphonse Vossaert vergroot in 1888 door toevoeging van één verdieping boven een groot deel van de woning en zijdelings aanbouw van dienstvertrekken. Bestaande indeling van het dubbelhuis bleef daarbij behouden mits de aansluiting bij de gang van een trappenhuis en samenvoeging van vroegere schotelhuis bij de keuken.

Bakstenen breedhuis onder leien zadeldaken; bovenverdieping tussen zijtrapgevels en zowel voor als achter met één hoog getrapt dakvenster. Benedenverdieping behield grosso modo haar oorspronkelijk aspect. Zuidwestgevel en huidige tuingevel als oorspronkelijke voorgevel met groter aantal vensters in doorlopende registers uitgewerkt; getraliede keldervensters met hardstenen latei. Steekboogvensters van benedenverdieping in accentuerende omlijstingen met oren van gesinterde baksteen. Overeenkomstige rondboogvormige voor- en achterdeur in een hardstenen omlijsting met breed hol beloop op imposten en neuten, sluitsteen en gestrekt kroonlijstje. Houtwerk vensters reeds deels vervangen in kunststof. Lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen zijtrapgevel voorzien van dienstingang in lijstgevel met getande daklijst. Onder de noordwestelijke huishelft, drie parallelle overwelfde huiskelders naast dito keldergang met -trap van de 18de-eeuwse pastorie; hardstenen keldervloertegels en -traptreden.

Interieuraankleding voornamelijk daterend uit de periode van de vergroting van de pastorie zoals: vloeren, deuren, schouwen en houten bordestrap tot zolderverd.

Deels tot garage aangepast laag bijgebouw rechts in de voortuin met hoekhaard in de achterste ruimte.

• Parike, Pastorie, Archief, plannen en briefwisseling.
  • DE TEMMERMAN L. - DENDAUW F. - PREMEREUR A. - VERACHTEN L., Everbeek, Opbrakel, Parike en Zegelsem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1995.