Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten bakstenen hoeve deels opklimmend tot de 18de tot 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Toegangspoort, op noordhoek van gekasseide onregelmatige vierhoekige binnenplaats, gevormd door houten latei met pannen ezelsrug boven ijzeren hek.

Ten zuidoosten, lang boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag onder pannen schilddak; fraaie voorgevel (op het zuidoosten) uitziend op moestuin, opzij aan de straat afgesloten door gewit hekwerk op bakstenen voet en dito pijlers. Aanvankelijk één bouwlaag verhoogd met lage bovenverdieping; aan weerszij toegevoegde travee met onder andere oculi, volwaardige bovenverdieping. op lagere begane grond, uitgebouwd tot zijrisalieten aan de voorgevelzijde. Roodgeschilderde voorgevel fel contrasterend met witte elementen zoals vensterluiken en houtwerk. Halve en volledige imitatievensters boven de beglaasde ijzeren luifel tussen de zijrisalieten, fungerend als open druivenserre. Voordeur in geschilderde rechthoekige hardstenen omlijsting. Hoge gebogen serre tegen de linker zijgevel. Minder muuropeningen in de grijsgeschilderde achtergevel; decoratieve ijzeren roedeverdeling in bovenlicht van omlijste achterdeur. Ingebouwde bakoven op noordoostelijke hoek. Na de 19de eeuw nog gewijzigd interieur; wanden van één benedenkamer met geschilderde landschapstaferelen in volks naïeve stijl, naar verluidt aangebracht in 1932.

Ten noordoosten, aan de straat gelegen dwarsschuur onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met vlechtingen in beide zijpuntgevels. Jaartal 1855 rechts op houten latei van schuurpoort in straatgevel, mogelijk verwijzend naar verbouwingswerken aan de hoeve. Ten noordwesten, L-vormig jonger bedrijfsgebouw met golfplaten zadeldaken, waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Korfbogige schuurpoort in erfgevel. Ten noordoosten, aan de straat en vooruitspringend ten opzichte van de oude schuur, bijbehorende Heilig Hartkapel, links aansluitend bij de muur met tuinhek. Eenvoudige rechthoekige wegkapel van roodgeschilderde baksteen onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw. Voorpuntgevel geopend door rondboog voorzien van ijzeren hek; recent geplaatst bovenlicht (recuperatiemateriaal); ijzeren topkruisje.

Interieur. Herbepleisterd interieur, heden egaal geschilderd; vroeger gepolychromeerde heiligenbeelden recent gewit: Heilig Hart, Heilige Jozef, Onze-Lieve-Vrouw, H. Guido en H. Grinion de Montfort op altaar, Heilige Rita en Heilige Antonius op wandconsole.