Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie, voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731 (nog niet bestaand in de eerste helft van de 17de eeuw). Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping.

Heden bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën waarvan vijf linkse traveeën met een bovenverdieping, onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Verankerde lijstgevel met rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters met hardstenen lekdorpel. Vlakke rechthoekige hardstenen deuromlijsting met geometriserende roedeverdeling in het bovenlicht en oude koperen deurklink in vuistvorm met handgreep. Voorgevel in de eerste helft van de 20ste eeuw enigszins veranderd door gevelcementering, houten rolluikkasten aan de benedenvensters in plaats van luiken, vernieuwde houten kroonlijst. Kozijnen van bovenvensters recent veranderd in kunststof. Achtergevel met getoogde vensters en rechthoekige deur in idem omlijsting met bovenlicht als voordeur. Toegevoegde beglaasde houten veranda. Drie getraliede zoldervensters en een topoculus in de rechter zijgevel.

Tweedelige overwelfde kelder aan de tuinzijde onder de vier rechtse traveeën. Meerdere 18de-eeuwse interieurelementen op begane grond onder andere bepleisterde zolderingen met hollijst en geprofileerd lijstwerk, schouwboezems met stucdecoratie en drie binnendeuren met spiegelboogpaneel. Houten trap met trappalen en fijne balusterleuning neoclassicistische marmeren schoorsteenmantel van vergaderzaal uit eind 19de eeuw.

Ruime bijbehorende tuin waarvan aangelegde heuvel achterin voorzien van belvedère (vroeger overdekt) op gewelfde onderbouw. Voortuinmuur gereduceerd tot lage gemetste afsluiting met houten hekje tegenover de voordeur.

Links lang bakstenen bijgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• DE BROUWER J., Bijdrage tot de geschiedenis van de kerkelijke instellingen en het godsdienstig leven in het Land van Aalst tussen 1621 en 1796, Deel V, Dendermonde, 1975, p. 329.