erfgoedobject

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
74046
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74046

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gegelen aan de hoek met Terwalle. Wegkapel schuin ingeplant aan straathoek. Afhangend van en opgericht door de familie Van der Linden van de aanliggende hoeve Smisstraat nummer 4, een gesloten bakstenen hoeve met gekasseide binnenplaats en in het eerste of tweede kwart van de 20ste eeuw nieuw gebouwd boerenhuis.

Rechthoekige bakstenen kapel onder pannen zadeldak, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Inscriptie met bouwjaar 1885 en oprichter Jh VAN DER LINDEN op en beeldnisje met porceleinen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in het voetstuk van het hardstenen topkruis. Verzorgd uitgewerkte voorgevel: tuitgevel op verhoogde schouderstukken. Rondboogdeur met decoratieve roedeverdeling in het bovenlicht, gevat in een spaarveld met driepasboog tussen pilasters. Kleine oculus onder bakstenen kruismotief in het boogveld. Bepleisterd interieur met tongewelf met polychrome neogotisch getinte beschildering, naar verluidt van 1935 door Van Nedervelde (Elst) naar aanleiding van 50-jarig bestaan van de kapel. Gemetst altaar op drie bogen en met front voorzien van geschilderd opschrift: O.L.V. van Lourdes bid voor ons. Geschilderde houten beeldsokkel. Gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op voetstuk met opschrift: Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis; Heilig Hartbeeld. Hoge houten staander met relikwie van Onze-Lieve-Vrouw in relikwiehouder. IJzeren kaarsenhouder en houten bidstoel.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.