Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Renweg. Gesloten bakstenen hoeve met min of meer vierkante aanleg, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een kleinere hoeve. Naar verluidt voorheen met jaartal 1842 op windwijzer; na brand in 1882 boerenhuisinterieur deels vernieuwd. Grosso modo goed bewaarde aanleg en volumes met fraaie verhoudingen.

Ten zuiden, aan de straatzijde, grootste bouwvolume gevormd door dubbele dwarsschuur van acht traveeën onder wolfsdak (golfplaten in plaats van leien, nok parallel aan de straat). Twee symmetrisch geplaatste korfboogpoorten met houten latei (links poort gedicht); half cirkelboogvormige vensters gedicht tot verluchtingsspleten. Aangebouwde stallen tegen de erfgevel.

Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met twee links aanpalende traveeën onder links afgewolfd zadeldak (pannen); dakklokje aan ijzeren stoel op de nok.

Overeenstemmende voor- en achtergevel met beluikte getoogde benedenvensters (nieuw houtwerk in erfgevel). Rondboogvormige zoldervensters met waaiervormige roedeverdeling; imitatievensters in achtergevel. In vlakke rechthoekige hardstenen omlijsting gevatte deuren, beide met radvormige roedeverdeling in bovenlicht.

Tweedelige overwelfde huiskelder. Centrale woonkamer bewaart samengestelde balklaag, brede haard van gesinterde baksteen, ingebouwd vierdeurskastje.

Ten westen, palend aan Renweg, stalvleugel voorzien van toegangspoort met doorrit.

Ten oosten, stallen onder zadeldak (golfplaten).