Wegkapel met linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel met linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open wegkapel

Beschrijving

Open wegkapel tussen twee linden naast voetweg naar Sint-Apolloniastraat. Rechthoekige verankerde bakstenen kapel onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw, nog aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Gewitte gevelcementering met schijnvoegen en gepikte plint in imitatierots. Puntgevel met topaflijning door gepikte gecementeerde imitatieboomstam en bekronend smeedijzeren kruis. Hoge rondboog met vernieuwd laag houten hek.

Bepleisterd en geschilderd interieur met gebogen gewelf en smeedijzeren wandhaken. In het vierde kwart van de 20ste eeuw vernieuwde vloer en vernieuwd houten kruis. Oorspronkelijk geschilderd houten Christusbeeld uit de 19de eeuw, recent gedecapeerd en verwijderd uit de kapel door de eigenaars.

• DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, tekst, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 65