Sint-Apolloniakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Apolloniakapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Gentsestraat. Sint-Apolloniakapel. Wegkapel schuin ingeplant aan straathoek, tevens kruispunt van twee oude verbindingswegen (Oudenaarde-Ninove en Nederbrakel-Gent). Volgens kadasterarchief opgericht in 1845 door de gemeente Elst; vervangt een oudere kapel toegewijd aan Sint-Apollonia, tevens patroonheilige van de parochie Elst: op de Ferrariskaart van 1771-1778 kapel aan dezelfde straathoek aangegeven als "Clle Ste Apolone".

Eenvoudige rechthoekige bakstenen wegkapel met gepikte plint onder pannen zadeldak. Voorpuntgevel bekroond door ijzeren topkruis. Hoge rondboogdeur in groengeschilderde bakstenen omlijsting met hardstenen imposten. Geschilderd houten bord in boogveld met opschrift "H. Apollonia b.v.o.". Vernieuwde deur. Een klein rechthoekig venster onder houten latei in beide zijgevels.

Interieur. Gemetst bepleisterd altaar met gepolychromeerd plaasteren Sint-Apolloniabeeld. Zeshoekige witte vloertegels met grijs ruitmotief.