Mullenskasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mullenskasteel

Beschrijving

"Mullenskasteel" en ook zogenaamd kasteel van Wolfskerke, gebouwd in 1893 door senator Adèle Mulle de Terschueren als woning bij zijn jaars voordien uitgebreide hoeve "Hof te Wolfskerke", heden buitenverblijf. Recent gerestaureerde gevels en binnenshuis vernieuwingswerken aan de gang.

Bak- en hardstenen kasteeltje in eclectische stijl met elementen ontleend aan de Engelse neogotiek. Twee bouwlagen op hoog souterrain en onder snijdende pannen zadeldaken tussen aandaken met hardstenen afdekking en bolornamenten. Markante hoge schoorstenen met decoratief bakstenen metselwerk. Travee op noordoostelijke hoek verhoogd tot rechthoekige hoektoren met uitkragende gekanteelde borstwering. Toegangsdeur van verhoogde begane grond achter bordes bereikbaar met steektrap voorzien van ijzeren leuning (recent gewijzigde deuropening in nieuwe omlijsting); uitbouw rechts naast deur gesloopt met uitzondering van onderbouw. Zware hardstenen vensterkozijnen, sommige onder druiplijsten met rechte afhangende uiteinden. Oculi op boven- en zolderverdieping. In de zijpuntgevel: twee hoge benedenvensters met veelpasboog gevat in hardstenen omlijsting en voorzien van ijzeren harnas.

Kleine vierkante conciërgewoning van 1893, met blinde gevel palend aan de straat. Eenvoudig bakstenen enkelhuisje van anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder pannen tentdak met centrale schoorsteen. Verankerde lijstgevels met getoogde muuropeningen. Kleine dakoverstek met uitgesneden houten dakrand. Lagere en jongere zijaanbouw onder lessenaarsdak.

IJzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers met uitspringende lijsten van decoratieve grijze bakstenen.

Bijbehorende ijskelder van 1893 ten noordoosten aan de opgehoogde vroegere holle weg genaamd IJskelderweg; heden slaapplaats voor vleermuizen.

• DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 91-94.
  • Gedenkboek Opbrakel 900, Brakel, 1998, p. 136-140

De straatgevel van de conciërgewoning is niet langer blind maar werd voorzien van één raam.