Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Hayesbos en Verrebeekvallei

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten bakstenen hoeve in straatbocht waar twee grote linden de erftoegang markeren. Teruggaand op een hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot eind 18de eeuw, wellicht in het derde kwart van de 19de eeuw grosso modo veranderd tot de huidige configuratie met gedeeltelijke vervanging van en uitbreiding van de bestaande gebouwen. Onregelmatige vierhoekige binnenplaats, merendeels gekasseid. Toegangspoort onder ezelsrug (zink) tussen de erfgevelhoek van schuur en stallen.

Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met zadeldak (kunstleien), uit het derde kwart van de 19de eeuw doch binnenshuis later aangepast. Enkel de erfgevel (ten noorden) vertoont onder de getrapte daklijst met hanggoot alternerend blinde zoldervensters met houten latei. Voorgevel op gecementeerde plint voorzien van getoogde vensters met ogen voor luiken doch vernieuwd houtwerk. Erfgeveldeur in vlakke hardstenen omlijsting. Kleine getraliede vensters in de achtergevel. Links aangebouwde kleine stal ter breedte van het huis, op bietenkelder en met pannen lessenaarsdak.

Ten westen, hoge langsschuur onder overstekend wolfsdak (kunstleien) voorzien van ingekerfd opschrift "1791 Ave Maria" in de latei van de schuurpoort, links in de afgeknotte straatpuntgevel.

Ten noordoosten en ten noordwesten, enigszins aangepaste lage stallen in L-vorm, onder snijdende zadeldaken (kunstleien en golfplaten); oudste koeien- en paardenstallen (in de noordoostvleugel) voorzien in de achtergevel van een typische rij ronde vensterstjes omlijst door gesinterde baksteen; in de gekasseide paardenstallen: natuurstenen voederbakken en ijzeren ruif.

Ten zuidoosten, afzonderlijk staand op het achtererf en naast de Verrebeek, tweeledig bakhuis en open bakstenen houtloods, beide met pannen zadeldak(en).