Boerenwoning

Beschrijving

Alleenstaand boerenwoning, achterin gelegen op naar de straat afhellend erf; overblijfsel van een vroegere hoeve waarvan de bedrijfsgebouwen verdwenen zijn. Erftoegang aan de straat pittoresk gemarkeerd door een met klimop overgroeide kleine wegkapel naast een es. Een recht gekasseid pad, heden overgroeid met gras, leidt van de straat tot de huisdeur.

Met de voorgevel naar de straat (zuidoosten) gericht bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (heden mechanische pannen, voorheen wellicht stro), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Jaartal 1789 binnenshuis op de schouw hoogstwaarschijnlijk verwijzend naar het bouwjaar. Beide blinde zijpuntgevels bewaren hun aandaken met vlechtingen en geveloren.

Verankerde voorgevel bovenaan met houten dakvoet en muurplaat onder lichte dakoverstek. Bewaard oorspronkelijk, groen geschilderd houtwerk van de originele muuropeningen. Drie brede rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen in dito raam gevat, deels met behouden diefijzers. Benedenlichten met sponning en duimluiken voor vouwbare buitenluiken. Rechts twee brede keldergaten met houten latei. Lage steekboogdeur gevat in een omlijsting met oren in alternerende lagen gesinterde en rode baksteentjes; fijn uitgewerkt gebogen druiplijstje met sluitsteentje. Later toegevoegde smallere getoogde deur in de tweede travee Voor elk van de drie achterkamertjes één klein vierkant venster gevat in houten kozijn met sponning en duim voor buitenluik. Getoogde achterdeur met regenbord.

Behouden traditionele indeling omvat drie grote aanliggende kamers en kleine achterkamertjes naast interessante oorspronkelijke interieurafwerking. Kelder met balklaag onder twee rechter traveeën, opkamer met plankenvloer en zoldertrap. Samengestelde balklaag met kinderbalken op moerbalken afgedekt door brede planken zoldervloer. Centrale grote keuken met houten binnenportaal. Fraaie traditionele keukenhaard van alternerend rode en gesinterde bakstenen, in de haardwand voorzien van twee mijterboogvormige maziergaten; ver overstekende schouwvang met geprofileerde haardbalkconsoles. Haardbalk voorzien van volgende inscripties: letters PDM en MIM gegroepeerd aan weerszij van jaartal 1789 en waarschijnlijk de initialen van het echtpaar Petrus De Cubber en Maria Josepha Matthijs, twee zonnebloemen en centraal een kruis op voet. Bewaarde beschilderde binnendeuren met authentieke ronde deurknoppen; toegangsdeuren van keuken tot opkamer en slaapkamer opvallend door idem paneeldecoratie met uitspaarde bovenhoeken. Beide laatstgenoemde kamers met gelijkaardig type smalle en ondiepe bepleisterde schouw met houten plaat op dito posten.

Aan de straat gelegen bijhorende wegkapel. rechthoekig bakstenen kapelletje met driezijdige sluiting waarschijnlijk opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw (volgens topografische kaart na 1910); vervangt vermoedelijk een na 1910 verdwenen kapelletje op het eind van de toegangsweg van hoeve nummer 12 en de hoek met de vroegere kerkwegel zogenaamd Vossenweg (zie topografische kaarten van 1864, 1884, 1910). Voorgeveltop en zadeldak (pannen en zink) deels schuilgaand onder klimopbegroeiing. Omlijste en verdiepte rondboog afgesloten door een gebogen ijzeren hek met offerbusje. Doorzakkend bepleisterd tongewelf. Gemetst altaar evenals de wanden gecementeerd en met schijnvoegen. Christusbeeld aan kruis en later bijgevoegd Heilig Hartbeeld.

Aanvullende informatie

De aan de straat gelegen bijhorende wegkapel, wellicht opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, is deels ingestort.

• Informatie verkregen van de gemeente Brakel (21 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els