Art-nouveau-burgerhuis

Beschrijving

Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 voor Helene Citroen-Cahn (°Krefeld, 1884) die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35. Zij was de echtgenote van de Nederlands-Joodse koopman Samuel Citroen (Amsterdam, 1868-Antwerpen, 1937), en moeder van dochters Johanna en Renée, geboren te Antwerpen in 1903 en 1909.

De Weerdt, die in dat jaar ook zijn eigen woning in de Oostenstraat ontwerpt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van privépersonen en renteniers.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, en heeft een witte bakstenen topgevel met banden in lichtblauwe baksteen, op een sokkel van blauwe hardsteen. Markante bovenbouw met grillige sierankers gevat tussen lisenen met topstuk. Deels gesloopte geveltop met natuurstenen omlijsting; de afgeronde geveltop is een element dat hij in verschillende ontwerpen in de stad gebruikt.

Bel etage met gevelbreed balkon en loggia, overkoepeld met halfronde luifel van glas en metaal op ranke gietijzeren zuiltjes; fraaie smeedijzeren balkonleuning.

Op de begane grond, hoefijzerbogige muuropeningen in halve omlijsting van natuursteen, met apart vormgegeven schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Op de derde bouwlaag gekoppelde rond- en segmentboogvensters met festoenen en strikken in bas-reliëf, eveneens met verfijnd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907#1599; Vreemdelingendossiers, 481#66753.
  • VANHOVE B. 1978:, De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 91.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise