Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude pastorie

Beschrijving

Voorheen enkelvoudig omgrachte oude pastorie waarvan al melding in 1622, gelegen nabij de Dorenbosbeek; vroeger bezit van de abdij van Ename. In kaartboek van 1651-54 door P. Hoelman aangegeven als "kuerrenhofstede"; in 1666 een leembouw met strodak. Nieuwbouw in 1679, vermoedelijk aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw. Als pastorie vermoedelijk in gebruik tot circa 1780 (?). Renovatie- en aanpassingswerken in 1999-2000.

Omringende tuin met aan de straat een laag ijzeren toegangshek aan dito, vierkante bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat.

Landelijke pastorie van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), tussen gecementeerde aandaken met schouderstukken; drie houten dakkapelletjes voor en achter. Verankerd gewit bakstenen dubbelhuis op gepikte plint; overeenstemmende lijstgevel met groengeschilderde brede houten kroonlijst op modillons als voor- en achtergevel. Steekboogvensters met sponning, zandstenen hoekblokken en niet uitspringende hardstenen onderdorpel; nieuw houtwerk. Beide lage deuren vertonen een ovale oculus als bovenlicht; opgeklampte deuren aan smeedijzeren hengsels. Interieurindeling bij laatste renovatie licht aangepast. Tweedelige huiskelder, een met tongewelf, grootste onder gedrukt gewelf. In de twee linker achterkamers bewaarde de gedecoreerde stucplafonds met lijstwerk.

Links aanpalende korte en lage dwarsschuur onder zadeldak (kunstleien) met beborde zijtop.

Rechts sterk vernieuwde lagere en korte zijaanbouw met tegen voorgevelzijde aanleunende kleine stal.

• BRAKELS Th., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 223-224.
  • DE BROUWER J., Bijdrage tot de geschiedenis van de kerkelijke instellingen en het godsdienstig leven in het Land van Aalst tussen 1621 en 1796, Deel V, Bijdragen, Dendermonde, 1975, p. 317.
  • DE MULDER D., Toeristische route doorheen Zottegem en Brakel, De Woonstede door de eeuwen heen, 85, 1990-1, p. 71.
  • Gedenkboek Opbrakel 900, Brakel, 1998, p. 64.

Aanvullende informatie

De woning werd gerenoveerd en uitgebreid met behoud van de erfgoedwaarde van het centrale hoofdgebouw.

• Informatie verkregen op basis van foto's van de gemeente Brakel (21 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els