Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Deze burgerwoning in art nouveau werd in 1905 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle als één van zijn vroegste werken in Antwerpen. De opdrachtgever was de heer Kelecom, uit de Korte Altaarstraat 16 in Zurenborg.

Voor de Eerste Wereldoorlog maakte Van Coppernolle nog geen duidelijke stijlkeuze. Er zijn echter een reeks panden in een sobere art nouveau, waarbij hij vooral werkte met de vorm van de vensteropeningen, die hier bijvoorbeeld smaller worden naar boven toe. Een sterk gelijkende woning bouwt Van Coppernolle een jaar later in de Lange Lozanastraat 37.

De woning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel is bekleed met witte geglazuurde baksteen met groene banden. Er wordt natuursteen gebruikt voor de omlijning van de muuropeningen, die telkens naar boven versmallen en daar gedecoreerd zijn. De gevelindeling is zeer klassiek, met een hardstenen plint en een houten gootlijst; een smalle deurtravee en een brede venstertravee.

Accent op de venstertravee met een balkon op de bel-etage waarvan de ijzeren leuning verdwenen is, en drie gekoppelde vensters derde bouwlaag. Het originele schrijnwerk is verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 2527.