Semigesloten hoeve en wegkapelletje

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Pullem. Voormalige hoeve van het semigesloten type, aanpassing en uitbreiding uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van oudere hoeve. Oprit naar de erftoegang, met rechts aan de straat bijbehorende wegkapel onder grote linde.

Bakstenen hoevegebouwen met voornamelijk pannen zadeldaken. Toegang tot het met gras begroeid binnenerf op de noordwesthoek tussen boerenwoning en muur met gemetste hekpijler. Breed ijzeren hek tussen bedrijfsgebouwen in de zuidwesthoek naar het achtererf met boomgaard.

Met de rugzijde naar de straat gekeerde boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder mank zadeldak (deels kunstleien, nok parallel aan de straat); wellicht kern van zes traveeën opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; erfgevel met jonger uitzicht gericht naar het zuidoosten. Lage achtergevel afgelijnd door getrapte daklijst; gesinterde bakstenen achterdeuromlijsting met oren. Kelder met balklaag als zoldering onder opkamer in de noordoostelijke travee. Interieurelementen getuigend van oude kern zoals de moerbalken in drie grote voorkamers, waarvan uiteinden gedecoreerd met traditionele motieven in sculpteerwerk.

Daklijsten van de bedrijfsgebouwen afgewerkt door verschillende baksteenfriezen.

Ten noordoosten, loodrecht tegen woning aanleunende korte dwarsschuur met aansluitende lagere stallen.

Ten zuidwesten, overige bijgebouwen als L-vormig geheel bevatten in het zuidoostelijke uiteinde de bakoven naast wellicht een vroegere smidse waarvan vensters met ijzeren roedeverdeling. Open en eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje onder pannen zadeldak, gebouwd circa 1902 voor het bekomen van genezing van Marie Dupont. Letter M (van Maria) in de opengewerkte houten afwerking van de voorpuntgevel. Fraai smeedwerk van het hek in de rondboog met letters M en D, initialen van Marie Dupont. Bepleisterd interieur voorzien van tongewelf, gemetst altaar op boog en kruisbeeld. Decoratieve beschildering van wanden en altaarfront.

• Informatie verstrekt door L. De Temmerman.