Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

Beschrijving

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor de Nederlands-Joodse diamantkoopman Salomon Hoedemaker (Amsterdam, 1855-Antwerpen, 1940), die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20. Hij had zich in 1894 als weduwnaar vanuit Amsterdam te Antwerpen gevestigd, hertrouwde en in 1897 met Matlia Zvaier (Warschau, 1872-Antwerpen, 1941), en kreeg in 1900 nog een dochter Bertha. Zijn bejaarde ouders Aron Hoedemaker (°Amsterdam, 1832) en Esther Kool (°Amsterdam, 1834) kwamen bij het gezin inwonen in 1908, en datzelfde jaar lieten zijn schoonbroer en jongste zus Eduard Abraham en Eva van Creveld-Hoedemaker twee percelen hogerop in de Oostenstraat een woning bouwen.

De Weerdt, die op dat moment ook aan zijn eigen woning in de Oostenstraat werkt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van renteniers zoals Hoedemakers. "'t Daghet in den Oosten" is een burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel met parement van witte natuursteen op bewerkte hardstenen sokkel met hoefijzerbogige keldervensters.

Venstertravee met gekoppelde benedenvensters; flankerend vegetaal motief, overvloeiend in de golvende consoles van het bel-etagebalkon met typische smeedijzeren leuning en gebogen hoekpostamenten met dolfijn aansluitend bij de lineaire versiering van de bovengevel. Topstuk met bladerentros links en rechts van golvend verhoogde gevellijst. Rondbogig deurvenster van de bel etage in brede omlijsting met uitgeholde dagkanten; originele roedeverdeling. Gekoppelde vensters van de derde bouwlaag in hoefijzerboog met verweerd mozaïekdecor.

Deurtravee met gelijkaardige mozaïek op de borstwering van de derde bouwlaag. Prachtige houten vleugeldeur met bovenlicht en paneelversiering in art nouveau; waterlijst in vorm van gestileerde twijg.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1385; Vreemdelingendossiers, 481#79437.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise