Watermolen Terkleppe

Beschrijving

Voorheen watermolen Terkleppe of Kleppemolen. Van deze watermolen die zou hebben afgehangen van de heerlijkheid Hazoten, is reeds melding in 1597. Vroegere maalderij met rechts aanpalend molenaarswoning. Elektrisch aangedreven maalderij in werking tot circa 1975. Samen met loodrecht achter aansluitende vroegere bedrijfsgebouwen van bijhorend hoevetje voornamelijk in de jaren 1980 ingrijpend aangepast tot huidige vrij riante landelijke woning. In de ruime bijhorende tuin naast de Kleppebeek, werd één van de twee vroegere spaarvijvers opnieuw aangelegd.

Schuin bij de straat gelegen vroeger molenaarshuis van twee bouwlagen, onder pannen schilddak, vergroting na brand circa 1933 van lager en minder diep ouder huis (zie sporen van vroegere zijpuntgevel gevel met vlechtingen rechts). Enkel rechts aanpalende overzolderde toegangspoort bewaart nog enigszins zijn oud uitzicht.

In de huidige woning parallel aan de straat, als open ruimte geïntegreerde vroegere watermolen met deels gerenoveerde maalinstallatie; omvat één maalstoel en elektrische motor op niveau van het asgat.

• VAN TRIMPONT M., Wat is er van "Ter Kleppe"?, in Triverius, XXX, 3, 2000, p. 10-12.

Het pand werd voorzien van een nieuw gevelparement.