Kasteel d'Harveng

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel d'Harveng

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel d'Harveng naar de bouwheren notarisfamilie d'Harveng. Bakstenen ommuring van omringend vroeger kasteelpark aan de straat tegenover het kasteel onderbroken door ijzeren hekwerk; fraai centraal openzwaaiend hek aan ijzeren hekpijlers.

Aanvankelijk blokvormig herenhuis; onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat); volgens L. De Temmerman kasteel gebouwd in 1840, doch nog niet aangeduid op Atlas der Buurtwegen van Everbeek van 1844-1848; volgens kadasterarchief gebouwd in 1845 door B. D'harveng; eind 19de eeuw (1898/1899) aangepast met aanbouw toren tegen voorgevel door D'harveng D'harveng A. in 1898-1899.

Bepleisterde en witgeschilderde gevels van oorspronkelijk dubbelhuis bewaart rechthoekige muuropeningen met ogen voor luiken, horizontaliserende banden, cordons en lijsten; omlopend hoofdgestel met gelede architraaflijst en uitspringende houten kroonlijst op klossen. Wellicht ook eind 19de eeuw toegevoegde decoratieve nokbekroningen met rest van windwijzer (?). Rest van rode voorgevelbeschildering met witte imitatiebanden, aangebracht ter unificatie met de centraal aan de voorgevelzijde uitgebouwde vierkante toren; rijkelijk met hardsteen uitgewerkte torengevels onder opvallende torenspits hetgeen het gebouw zijn kasteelallure verleent. Breed hardstenen balkon met geajoereerde leuning en dito balustrade met hoektorentjes ter aflijning van de voorzijde. Hoge afgeknotte torenspits gedecoreerd met (zinken ?) siertouwen, dakkapelletjes, windvanen waarin letters CD en GD, daklijst met palmetten. Deur en benedenvensters van toren (portaal) voorzien van jachtmotieven en initialen GD, PD en DD CD in gegraveerd glas, verwijzend naar leden van de familie d'Harveng. Omlopend bordes van toren met afsluiting van betonnen imitatietakken.

Interieur

Interieur met oorspronkelijke indeling, aankleding eind 19de eeuw deels gewijzigd en verrijkt. Meerdelige overwelfde huiskelder; keldertrap met hardstenen treden. Portaal met houten afwerking namelijk ter omlijsting van muuropeningen en bekleding zoldering met getand lijstwerk. Meerkleurige tegelvloer met decoratief patroon. L-vormige trapgang met witmarmeren vloer, plafond met lijstwerk, dubbele deuren naar de salons. Neoclassicistische marmeren schouwmantels, plafonds met rijke stucornamentiek, sopraporte en deurpanelen met reliëfornamentiek. Wanden van groot salon met lambrisering en decoratief lijstwerk. Geschilderde slingertrap tot zolderverdieping met hardstenen aanzettrede, slanke getorseerde houten trappaal, deels (?) gemarmerde houten treden, leuning met zilvergrijsgeschilderde fijne ijzeren spijlen en houten leuningwrong. Interessant ingedeelde bovenverdieping met centrale overloop en grote kamers in de hoeken; tussenliggende kleine kamers met deur voorzien van bovenlicht met roedeverdeling; enkele vaste wandkasten.

Aanhorigheden (voormalig koetshuis en paardenstallen) omvatten twee gebouwen aan weerszij van het kasteel onder schilddak (nok loodrecht op de straat) en ermee verbonden door een kleiner bijgebouw; voorgevelzijde heden ontsierd door een recent bakstenen parement en aanpassing van muuropeningen; rechter vleugel na brand in het derde kwart van de 20ste eeuw sterk ingekort.

Accoladeboogvormige geveltop van paardenstallen links bekroond door steigerend paard in ijzer; daknok met rest van palmettenrij. Sinds circa 1970 tot dancing aangepaste en vergroot deel ernaast bewaart bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers en twee kwartronde hardstenen drinkbakken in de hoeken van voorste gedeelte.

Parkaanleg volledig verdwenen; geen onmiddellijk zichtbaar spoor van de vroegere ijskelder. In de as van de achtergevel gelegen imitatiegrot.

• DE TEMMERMAN L. - DENDAUW F. - PREMEREUR A. - VERACHTEN L., Everbeek, Opbrakel, Parike en Zegelsem in oude prentkaarten, Zaltbommel/Nederland, 1995, p. 10, 12.

Aanvullende informatie

De rechtervleugel werd verlengd tot aan de straat. Links werd een losse korte vleugel bijgebouwd parallel aan de uitbreiding van de rechtervleugel. De gevel werd ontpleisterd en de rode voorgevelbeschildering met witte imitatiebanden, is nu volledig verdwenen. Bij het heraanleggen van het park werd het oorspronkelijk model grotendeels gevolgd.

Auteurs: Jacobs, Els