Gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl op de hoek van Onderwijsstraat en Familiestraat, gebouwd in opdracht van de gezusters Van Hentenrijck, naar een ontwerp door de bouwmeester Martin Van Steenbergen uit 1907. Aannemer Carolus Janssens-Coninckx voerde de werken uit.

De winkelhuizen Van Hentenrijck behoren tot de latere realisaties van Martin Van Steenbergen, vader van de architect Eduard Van Steenbergen. Hij was als zelfstandig timmerman, aannemer en bouwmeester actief vanaf 1882, werkte in 1888-1889 korte tijd samen met zijn jongere broer Henri Frans Van Steenbergen, en overleed in 1913.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën voor het afgeronde hoekpand en twee traveeën voor de rijwoning, omvat het complex vier bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door groen geglazuurde baksteen voor speklagen en booglijsten. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de geprofileerde plint en rechtstanden van het hoekportaal, cordonvormende lekdrempels, imposten, boogaanzetstenen en de kapitelen van de lisenen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, wordt de opstand in kolossale orde geritmeerd door lisenen met meerdere kapitelen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van licht getoogde deur- en vensteropeningen met onderdorpels. Deze hebben boogaanzetstenen op de eerste twee bouwlagen, geaccentueerd door zweepslagmotiefjes en doorgetrokken imposten op de eerste verdieping. Cartouches uit bouwkeramiek vullen de halfronde boogvelden van de bovenste verdieping, die is afgewerkt met een gekorniste houten kroonlijst op consoles. Het oorspronkelijke art-nouveau-schrijnwerk van de winkelpuien, met pilasters, typische roeden in het bovenlicht en een rolluikkast, is verdwenen.