Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn door weduwe Vanderbiest ter vervanging van de ten noorden achterin gelegen omgrachte hoeve zogenaamd "Hof ten Hazoten": als hofstede van de gelijknamige heerlijkheid minstens opklimmend tot eind 16de eeuw, nog weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777), doch in het eerste kwart of de eerste helft van de 19de eeuw verdwenen.

Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats grotendeels geasfalteerd, toegangspoort verdwenen. Achterin gelegen boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Naar het zuidoosten gerichte voorgevel waarvan deur en keldergaten in rechthoekige hardstenen omlijsting; vensters onder houten latei. Zijdelings aanleunende paardenstal onder doorlopend zadeldak met links aandak, door overbouwde doorgang met balklaag gescheiden van de woning; in de stal: bepleisterde lemen troggewelven tussen overhoekse balken.

Ten zuidwesten, langsschuur onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat). Straatpuntgevel met asymmetrisch geplaatste rechthoekige poort met houten latei onder rondbogig spaarveld en op hardstenen neuten.

Ten zuidoosten, aan de straat, koeienstallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), mogelijk nog opklimmend tot circa 1800 (?) doch sporen van herhaaldelijke aanpassingen; kruis in zwarte pannen op het voordakschild; binnenin vernieuwd.

Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen. Kruis zou opgericht zijn als aandenken aan de moord op Pieter-Joseph Demey, echtgenoot van Christina Vanderbiest in 1795; mogelijk echter ouder kruis afkomstig van bij de ingang van de toegangsweg van het verdwenen omgrachte "Hof ten Hazooten" (zie kaart van 1760). Vrijwel onleesbaar geworden inscriptie op hoge geprofileerde sokkel met vermelding van onder andere"... VAN DER BIEST/ ERFGENAAM VAN/ T HOF TEN HOSOYTEN/ BID VOOR DE ZIELE".

• DE TEMMERMAN L., Boekbespreking, in Triverius, XXIX, 3, 1999, p. 53.
  • DE TEMMERMAN L., Het drama van het Hof ten Hazoten, in Triverius, XXI, 1, 1991, p. 24-29.