Hof te Steenkerke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Steenkerke

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Hof te Steenkerke". Vroegere afhankelijkheid van de heerlijkheid van Steenkerke, zou eind 18de eeuw aan de kartuizerpriorij van Sint-Martens-Lierde gekomen zijn (?). Zijdelings aan de straat palend boerenhuis, uit de tweede helft van de 18de eeuw; ten zuiden loodrecht aansluitend, ingekort vroeger bijgebouw, in het derde kwart van de 20ste eeuw geïncorporeerd bij woning; straatgevel daarbij sterk aangepast: gewijzigd tot voorgevel woning en voorzien van nieuw parement.

Aanvankelijk boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (kunstleien en nieuwe pannen); binnenshuis jaartal 1775 (bouwjaar ?) op balklaag; inscripties op moerbalk in woonkamer: IHS met kruis, drie nagels, rozet en letters I. B. (mogelijk verwijzend naar Isabelle Berghmans). Verankerde bakstenen erfgevel (op het zuiden) op gepikte plint; getraliede rechthoekige vensters met hardstenen kruiskozijnen onder gekoppelde rollaagjes. Gedichte lage voordeur en een gedicht venster links. Noordgevel afgelijnd door getrapte daklijst met sporen van gedichte kleine vensters en recente nieuwe openingen onder andere brede deurvensters. Kelder onder oostelijke travee (zie drie keldervensters in gewijzigde straatpuntgevel).

• DE TEMMERMAN L., De familie Clinquant in Everbeek in de 18de en 19de eeuw. Deel 2 (slot), in Triverius, XXII, 2, 1992, p. 38-42.