Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Wegkapel, schuin ingeplant aan hoek van zijweg; toegewijd aan Heilig Hart van Maria. Sobere rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder betonnen afdekking, van circa 1925; zou een oudere en grotere kapel vervangen (aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-78, op topografische kaart van 1864 aangegeven met "chapelle").

Stompe voorpuntgevel met hoeklisenen en ijzeren topkruis. Getoogde deur met ijzeren hek ingeschreven in mijterboogvormig spaarveld.

Interieur: blauwgeschilderd bepleisterd interieur met keperboogvormig gewelf; kruismotief in vloer. Gepolychromeerd beeld van Heilig Hart van Maria, voetstuk met opschrift "N.D. au Sacre Coeur"; twee kleine Sint-Antoniusbeeldjes.

• DE TEMMERMAN L., Brakelse Kapelletjes en kruisen, een Brok Lokale Geschiedenis, in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 22.