erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
73935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73935

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen, namelijk achterin aan een voetweg van Hemelrijk naar Terbeken; voorgevel met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen zogenaamd "Kapellekoutermolen". Vanaf 1873 molenaarshuis van de familie Vandenhaute, eigenaar van de Kapellekoutermolen. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw, verhoogd en aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw (?); bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Horizontaliserende gecementeerde lijstgevel. Benedenverdieping in afgevlakte imitatiebossage. Rechthoekige voordeur en beluikte rechthoekige benedenvensters in hardstenen omlijstingen; verdiepte deur met bovenlicht. Geprofileerde puilijst. Bovenvensters onder markerende verbonden booglijsten en met diamantkopsluitstenen. Omlopende gewitte houten kroonlijst op modillons met dropmotief. Staldeur in afgeschuinde achtergevelhoek; deurtravee verhoogd met puntgevelvormig zolderlaadvenster. Bepleisterde zoldering van zogenaamd "beste kamer" verrijkt met stucdecoratie; neoclassicistische marmeren schouwmantel.

IJzeren toegangshek links opzij tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit naar dito smal achtererf deels begrensd door in L-vorm opgestelde bijgebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte erfgevels met groengeschilderde poorten en luiken. Vleugel met dwarsschuur, koetshuis en koeienstal parallel aan de woning, vertoont daklijst op samengestelde tandlijst. Armwaterpomp met fraai armuiteind in wagenpoort. Volkse figuratieve beschilderingen uit de 20ste eeuw op boogveld en hoekafronding van poort.

Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.

  • DE TEMMERMAN L., Bijdrage tot de geschiedenis van de Everbeekse familie Vandenhaute. Deel 2 Het molenaarsgeslacht, in Triverius, XXX,1, 2000, p. 4-13.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de rechter zijgevel werd een groot raam ingebracht. 

  • Informatie verkregen van de gemeente Brakel (21 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73935 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.