Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Reepstraat. Voormalige café met smidse (volgens kadasterarchief), gelegen ten noorden tegenover de Sint-Mariekerk.

Boerenburgerhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, aangepast in begin 20ste eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint en daklijst met gootlijst; rechthoekige muuropeningen gevat in hardstenen omlijstingen met luikduimen en onder licht gebogen rollaag. Deuromlijsting op neuten; geprofileerde houten tussendorpel; vernieuwde deur en deurstoep van 3 treden. Gecementeerde rechter zijpuntgevel met schijnvoegen. Links aansluitende korte dwarsschuur met stal, onder pannen zadeldak.

Links opzij in de voortuin gelegen voormalige smidse uit begin 20ste eeuw. Rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Brede steekboogvormige muuropeningen in de lijstgevel met lisenen; één met poort en één venster met roedeverdeling. Straatpuntgevel met blinde vensters en dakoverstek met decoratieve houten dakrand.

De smidse is afgebroken.