• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan het wandelpad zogenaamd "Dam", in kern deel uitmakend van groter geheel. Volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf.

L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken (leien). Zuidelijke zijgevel, nu van vier traveeën, volgens prentbriefkaart en verhoudingen, voorheen voorgevel van zes traveeën en tweeënhalve bouwlaag. Grondige aanpassingen in 1933: halve bouwlaag en oorspronkelijke toegangsdeur gedicht, luiken (zie duimen) vervangen door rolluiken, versierde rolluikkasten van licht getoogde vensters bewaard op de begane grond. Oostelijke straatgevel (nok loodrecht op de straat), voorheen zijgevel, bij verkleining voorzien van gecementeerd parement met schijnvoegen, lisenen en geprofileerde puilijst, en rondbogige en rechthoekige muuropeningen. Verspringend gevelvlak met puntgevel van twee traveeën, deurportiek én dakvenster in geveltop. Rechts, opvallende achteruitspringende travee voorafgegaan door hoger liggend terras. Sobere noordgevel met gedichte en verplaatste deur. Westgevel met resten van oorspronkelijke getrapte baksteenfries en zichtbaar verbouwde vensteropeningen.

Ten noordwesten, verankerde voormalige stal en schuur onder steil pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met vlechtingen in aangepaste zuidelijke zijpuntgevel, volgens kadastergegevens minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk onderdeel van aanpalende bedrijfsgebouwen die in het vierde kwart van de 19de eeuw, in het tweede kwart van de 20ste eeuw verbouwd en recent tot afzonderlijk woonhuis met winkelpand zijn aangepast.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 727, 796.
  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 31-33, 84.