Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met Louis-Philippe-inslag gebouwd in opdracht van M. De Laet, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1860. Het pand werd in opdracht van de kleermaker A. Poncin verbouwd en opgedeeld tot huurkwartieren, naar een ontwerp door de aannemer Gebroeders Hellemans (Kontich) uit 1927, uitgevoerd in 1928. De werken betroffen het uitbreiden met een nieuwe achterbouw en het vervangen van het zadeldak door de pseudo-mansarde.

Het hotel De Laet behoort tot het rijpe oeuvre van Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeester van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl, zoals het hotel Bovie-Van Camp uit 1869 in de Britselei. Het eclecticisme met neobarokke inslag en het polychrome materiaalgebruik van de kunstenaarswoning Arnold Arens uit 1878, betekenden een belangrijke wending in de architectuur van Redig, die twee jaar eerder was ingezet met zijn verdwenen eigen woning in de Amerikalei.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, in 1927-1928 vervangen door een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een korte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de nauwelijks aangegeven puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde dagkanten en een kleine rolwerksleutel. De bovenvensters zijn voorzien van gietijzeren parapetten en versierde onderdorpels. Een houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. Van de verbouwing uit 1927-1928 dateren de smeedijzeren inkomdeur, de houten guillotineramen van de toen verlaagde benedenvensters, en de rechthoekige houten dakkapellen met tweelicht.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#668 en 1927#28271.