Sint-Jozefkapel of Kapel van de Vrede

Beschrijving

Op heuvel met aangelegd plateau, neogotische "Kapel van de Vrede", ook zogenaamd "H. Jozef-" of "Toepkapel", te midden van omzomende bomenrij van onder meer paardenkastanjes. Bereikbaar via steile bedevaartstrap en uitkijkend op vallei met parkdomein en dorpscentrum. Omgeven door zeven staties van ommegang "Jozefs Smart en Vreugde" (zie opschrift). Zeven arduinen gedenkstenen met IHS-monogram in bekronende vierlob en sporen van polychromie in de in gewapend beton uitgevoerde reliëftaferelen. Ten westen achter de kapel, groot kruisbeeld met gedenksteen en namen van oorlogsslachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Kapel door gelovigen in 1924 opgericht als dank omdat dorp van oorlogsgeweld gespaard bleef; ingewijd door Monseigneur Seghers op 31 augustus 1924. Grondige renovatie in 1974 aan dakbedekking, metselwerk en beglazing naar ontwerp van architectenbureau Bressers (Gent).

Eenbeukige kapel van twee traveeën met uitspringend portaal en driezijdig koor onder steile leien zadeldaken. Gebouwtje van gele baksteen op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Belijnende tandfries onder houten kroonlijst. Versmald portaal met voorpuntgevel op schouderstukken, sierankers en spitsboogvormige eikenhouten vleugeldeur onder dito waterlijst; rechts ingewerkte offerbus. Uitkragende bakstenen dakruiter met houten lantaarn en leien spits ter bekroning van de puntgevel van het schip; vernieuwd circa 1940. Zijgevels en koor geritmeerd door versneden steunberen en spitsboogvensters met ijzeren harnas, gekoppeld in het schip. Onbepleisterd kapelinterieur onder spits tongewelf met houten bebording en smalle gordelbogen op consooltjes; dito straalgewelf in de apsis aansluitend bij de nokrib.

Mobilair

Gepolychromeerde plaasteren beelden op consoles van links naar rechts Heilige Cornelius, Heilig Hart, Heilige Jozef, Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Theresia en Heilige Apollonia; gelijkaardige voorstelling in glasramen aangevuld met Heilige Rochus, Heilige Theresia van 't kindje Jezus, Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans, Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Schapulier.

Hardstenen altaar met marmeren tablet op kapitelen, opschrift "H. Jozef voedster van Jezus B.V.O." met ingewerkte moderne hostiehouder, geleverd door J.B. Hanuise van Muffles en L.S. Berten.

Offerblokken met relikwieën ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Jozef, Heilige Cornelius en Heilige Apollonia. Kruisweg naar ontwerp van Parentini in volkse stijl. Drie van veertien gepolychromeerde plaasteren reliëfs ontbreken. Glas-in-loodramen uit de bouwperiode met onder meer met voorstelling van diverse heiligen in kapel zelf, in portaal ronde vensters met geometrisch patroon.

• Brakel, Dekenij.
  • Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Kerkgebouwen, (Toepkapel).
  • BAGUET P., De Toepkapel te Nederbrakel staat er ruim 60 jaar, in Triverius, XV, 1, 1985, p. 25-30.
  • BRAKELS T., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 249-250.
  • PETITJEAN O., Nederbrakel et sa source d'eau minérale, in Revue du Touring Club de Belgique, 3, 1932, p. 35-36.
  • WERKGROEP OPEN MONUMENTEN BRAKEL, Zorg en zin voor kleur te Brakel, Brakel, 1996.