Textielbedrijf Van Butsele

Beschrijving

"N.v. Soieries Elite", textielveredeling en twijnderij in nabijheid van vroeger station, aan straatzijde afgesloten door bakstenen muur met rondbogen en smeedwerk met art-decovormgeving. Naar verluidt opgericht in 1928 op plaats van houtzagerij, als onderdeel van textielbedrijf Van Butsele te Ronse. In 1932 zelfstandig bedrijf geworden onder naam "s.e. Ancien Gustave Van Butsele", circa 1970 omgevormd tot "n.v. Soieries Elite". Inmiddels uitgegroeid tot modern complex. Omwille van geluidsisolatie in 1999 verhoogd met tweede bouwlaag

Achterin gelegen rechthoekig bakstenen gebouw van negen traveeën onder zaagdak (pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevel met blinde steekboogvensters geritmeerd door lisenen. Links ronde fabrieksschoorsteen.

Rijhuis nummer 54, aan de straat palend (nok parallel aan de straat), voormalige conciërgewoning uit 1933, nu administratieve ruimte.

Het aan de straat palend rijhuis dat dienst deed als conciërgewoning, is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els