Villa De Graeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Graeve

Beschrijving

Beeldbepalende villa zogenaamd "Villa De Graeve" naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) van 1932 (zie gevelsteen) omsloten door ommuurde voortuin met ijzeren hek tussen postamenten en grote beboomde achtertuin. Residentie van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat) met bekronende schoorstenen. Lagere rechts aanbouw onder mansardedak. Baksteenbouw verfraaid met gecementeerde vlakken. Lijstgevel gemarkeerd door indrukwekkend middenrisaliet uitlopend op gedateerd klokgeveltje. Aan weerszij, brede afgeronde zijtravee onder overstekende en omlopende vlakke kroonlijst op modillons; gekoppelde rechthoekige vensters op de benedenverdieping en rondbogige op zuiltjes op de bovenverdieping. Centraal rondboogvormige deurportiek op gekoppelde zuilen en sokkels; klein halfrond balkon op zware console. Gevels en hekwerk, balkon en deurvenster verfraaid met klos-, meander- en granaatappelmotieven. Achtergevel uitgewerkt met gevelbreed balusterbalkon, onderbroken kroonlijst én achthoekig torentje met peerspits en gesmeed kruis in westhoek.

• DE WOLF K., Art deco en Modernisme (1918-1965) , Architectuurgids Zuid-Oost-Vlaanderen, Zottegem, s.d.,p. 43.