Semigesloten hoevecomplex

Beschrijving

Semigesloten hoevecomplex, heden met U-vormige aanleg, te midden van bebouwd dorpscentrum. Met gras begroeid erf, deels omgeven door bakstenen bedrijfsgebouwen afgesloten met ijzeren hek. Hoger gelegen boerenwoning aan gekasseid pad, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (zie jaartal "1746" in schoor van opkamer, kamerindeling). Wellicht eertijds in vakwerk (zie houten anker aan erfgevel), later versteend (zie vlechtingen in zuidelijke zijgevel); volgens bouwelementen in zuidwestelijke richting vergroot; in de eerste helft van de 20ste eeuw stal aangebouwd aan noordzijde; volgens kadasterarchief in de tweede helft van de 19de eeuw toevoeging van losstaande schuur aan straatkant, nu omgevormd tot atelier.

Breedhuis van zes traveeën onder vernieuwd steil zadeldak (kunstleien). Verankerde gewitte bakstenen gevel met gepikte plint. Rechthoekige deur en vensters met vernieuwd houtwerk en verdwenen luiken (duimen).

Interieur. Samengestelde balklaag en moerbalken met gesculpteerde balksleutels en schoorgaten; zogenaamd "beste kamer" met houten stijl- en regelwerk, één wand met lemen vullingen en houten deurlateien; Vlaamse schouw in slaapkamer; rode tegels in opkamer.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.