Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis met ijzeren hekwerk aan voortuin met fraaie taxusboom met opgeschoren stam; achterliggende grote tuin met formele elementen zoals standbeeld in as van woning en enkele geschoren taxussen. Naar verluidt in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd in opdracht van notaris Dujardin. Onderkelderd neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen sokkel, gemarkeerd door geblokte hoeklisenen en een centraal deurrisaliet onder onderbroken fronton met bolornament. Belijnende schijnvoegen op de begane grond; gevel voorts geleed door de gekorniste cordon- en puilijst, het hoofdgestel met spiegels en leeuwenkopjes en de houten kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Rechthoekige benedenvensters met persiennes; bovenvensters gevat in een geprofileerde omlijsting met siersluitsteen. Geprofileerde rechthoekige deuromlijsting op neuten en klein bordes; bewaarde voetenschraper. Deels beglaasde vleugeldeur met fraai hout- en smeedwerk. Bekronend arduinen balkon met gesmeed ijzeren hek op rolwerkconsoles.

Zijgevels opgetrokken uit rode baksteen met geschilderde banden; beraapte westgevel met rondboogvenster ter hoogte van trappenhuis.

Interieur. Rechthoekige plattegrond met dubbelhuisindeling. Centrale hal met hoge vleugeldeuren naar alle vertrekken, ten westen verbouwde trap; rijke neoclassicistische stucdecoratie (onder meer putti) op plafond van salon en hal.

Koetshuis aan straatzijde (nok loodrecht op de straat) met rondboogvormige vensters met empiredecoratie (pijlenbundels), recent aangepast.