erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
73853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Gauwstraat. Beeldbepalend hoekhuis naar verluidt in opdracht van dokter Van Den Dooren in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd op plaats van oudere bebouwing, volgens kadasterarchief volume aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eertijds horende bij Gauwstraat nummer 1-3.

Asymmetrisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (geglazuurde pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en geschilderde neoclassicistische lijstgevel op natuurstenen plint. Ordonnerende hoekpilasters en deurrisaliet; begane grond belijnd met schijnvoegen onder de gekorniste pui- en cordonlijst, borstwering en hoofdgestel met spiegels; aflijnende houten kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige, blijkbaar aangepaste deuromlijsting van hardsteen met kwarthol geprofileerde posten op neuten en zware gestrekte waterlijst. Rechthoekige vensters, op begane grond met persiennes, op bovenverdieping met geprofileerde omlijsting; bijkomende sluitsteen in het deurrisaliet. Vernieuwd houtwerk. Gecementeerde en verankerde achtergevel met zes traveeën en zolderverdieping voorzien van kleine rechthoekige vensters. Interieur sterk verbouwd in jaren 1960.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73853 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.