Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Huis 't Kindt (?)". Monumentaal herenhuis vernieuwd in 1860 (zie jaartal in hoofdgestel boven deur), volgens kaartmateriaal teruggaand op ouder gebouw. Asymmetrisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, afgelijnd met houten kroonlijst op uitgelengde modillons en verfraaid met rozetten. Natuurstenen plint; scheiding tussen bouwlagen geaccentueerd door geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels; op begane grond met persiennes; op bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijsting met oren en uitgewerkte sluitsteen. Houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw met afgeronde hoeken; enkele art-nouveaugetinte voorzetraampjes in glas in lood. In de vierde travee, rechthoekige hardstenen deuromlijsting op neuten en klein bordes; bewaarde paneeldeur en gedeeld bovenlicht. Bekronend balkon op consoles en gesmeed ijzeren balkonhek voor uitgewerkt deurvenster. Interieur niet toegankelijk.

• Rijksarchief Gent, Topografisch-historische atlas, nummer 727.